De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 3,2 procent op 11.780,94 punten. De S&P 500-index daalde 3,7 procent tot 1229,10 punten en de Nasdaq verloor 3,9 procent tot 2621,65 punten.
De rente op de 10-jarige Italiaanse staatsobligaties piekte woensdag op 7,5 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. ,,De markten proberen te begrijpen wat er aan de hand is en wat de mogelijke gevolgen zijn. Er is nog steeds geen duidelijkheid, zolang het politieke gesteggel aanhoudt”, aldus een handelaar in New York.
Berlusconi
Hoofd beleggingen Mohamed El-Erian van PIMCO, ’s werelds grootste obligatiebelegger, denkt dat de aandacht van de markten snel zal verschuiven van het aanstaande vertrek van de Italiaanse premier SilvioBerlusconi. De vraag die beleggers bezighoudt is volgens hem of Berlusconi snel opgevolgd kan worden door een daadkrachtige overheid die fors gaat hervormen en zorgt voor economische groei.
De tien sectoren binnen de S&P 500-index stonden allemaal in het rood, met het zwaarste verlies voor de bankensector. Beleggers maakten zich zorgen over de blootstelling van banken en verzekeraars aan de Europese schuldencrisis. Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase verloren tussen 5,6 en 9 procent.
Alcoa
Ook grondstofgerelateerde bedrijven, die als eerste schommelingen in de economie voelen, moesten het ontgelden. Aluminiumproducent Alcoa daalde 5,3 procent, chemieconcern DuPont werd 4,4 procent minder waard en olieconcern ExxonMobil werd 3 procent lager gezet.
General Motors (GM) was de sterkste daler in de Dow. De autofabrikant liet de verwachting dat het over 2011 quitte zou draaien in Europa los en verloor 10,9 procent. Het bedrijf besloot 2 jaar geleden om Opel te behouden nadat het Duitse merk eerder in de etalage werd gezet. Sindsdien is GM er nog niet in geslaagd de Europese activiteiten uit het slop te trekken.
De euro verloor terrein en werd verhandeld voor 1,3550 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de Europese munt nog 1,3595 dollar waard. Een vat Brentolie kostte 112,15 dollar, 2,5 procent minder dan eerder op de dag. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 96 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl